Je ligt wakker in bed en kunt maar niet in slaap komen. Niet omdat je een kop koffie te veel hebt gedronken voor het slapengaan, maar omdat je voeten aanvoelen als ijsklompjes. Hoe komt het toch dat je niet kunt slapen als je voeten koud zijn? En klopt het dat vrouwen vaker last hebben van koude voeten in bed dan mannen? We praten je helemaal bij en geven je 5 tips tegen koude voeten in bed, zodat jij vanavond lekker warm onder de wol kruipt. Zzz...
Dat je het warm krijgt van bewegen, dat weet je natuurlijk allang. Maar wist je dat genoeg beweging overdag er ook voor kan zorgen dat jouw voeten de hele dag op temperatuur blijven? Dus trek die hardloopschoenen weer eens uit de kast, loop een extra rondje met collega’s of ga mee sporten met die vriendin die dol is op zumba. Breng die bloedcirculatie op gang! Bijkomend voordeel: je slaapt ook beter wanneer je overdag veel beweegt.
Is de beweging er toch bij ingeschoten en lig je ‘s avonds weer met koude voeten in bed? No worries! In bed kun je namelijk ook oefeningen doen om je voeten op te warmen. Houd bijvoorbeeld twee minuten je benen omhoog of draai rondjes in de lucht met je enkels. Misschien wat minder fijn voor je partner, maar hé: hoe beter jij slaapt, hoe beter gezelschap je bent gedurende de dag!
Het kan heerlijk zijn om een warm bad te nemen voor het slapengaan. Je ontspant en je lichaam warmt op. Wil je je voeten opwarmen, probeer dan eens een wisselbad: een (voeten)bad waarin je warme en koude temperaturen met elkaar afwisselt. Dit stimuleert de bloedsomloop, waardoor je voeten opwarmen. Het werkt heel simpel: maak een badje met warm water en een badje met koud water. Houd je voeten eerst twee tot drie minuten in het warme bad en daarna twee tot drie seconden in het koude water. Herhaal dit een stuk of vijf keer en droog je voeten goed af. Je voeten voelen nu warm aan. Can you feel the magic?
Een voetmassage is eigenlijk altijd een goed idee. Het ontspant en helpt tegelijkertijd de doorbloeding op gang. Het is een goede manier om je voeten dagelijks warm te krijgen. Dus kijk je partner even lief aan of geef verwen jezelf met een voetmassage, door cirkelvormige bewegingen met je vingertoppen te draaien. En nu je toch bezig bent met de nodige selfcare: gun jezelf eens wat extra ontspanning door een warme olie te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld Johannesolie of tea tree olie gebruiken. Maar ook sesamolie is een goede optie. Deze olie legt een isolerend laagje op de huid, waardoor er minder warmte verloren gaat.
We dragen overdag sokken, maar trekken ze meestal voor het slapengaan weer uit. Als jouw voeten hierdoor erg afkoelen, kan het dragen van sokken in bed wonderen verrichten. Je voeten worden hierdoor warm, waardoor je binnen no time bent vertrokken naar dromenland. Voordat je naar de sokkenla rent nog even het volgende:
Pak nu dat heerlijke paar fluffy sokken uit je kast en nestel je heerlijk warm tussen de dekens.
Wist je dat 80% van de warmte in bed wordt bepaald door je dekbed? Het kiezen van het juiste dekbed is dus erg belangrijk. Mocht je op pad gaan om een dekbed uit te kiezen, kies dan voor dons, flanel of wol. Deze materialen zorgen namelijk voor een warm bed. Hoe hoger het donspercentage, hoe lichter en warmer het dekbed.
Lig je in de winter nog onder je zomerdekbed, dan is het niet gek dat je met koude voeten in bed ligt. Pas je dekbed aan op het seizoen met een 4 seizoenendekbed. Of gebruik de Emma Temp Pad, waarmee je de temperatuur in bed met een timerfunctie kunt instellen. Verwarm je bed wanneer jij dat wilt. Warmpjes en snel in slaap vallen is nog nooit zo eenvoudig geweest. Lukt het je om je voeten op te warmen en in slaap te komen, maar word je nog steeds vermoeid wakker? Met onze tips tegen moe wakker worden spring je voortaan vol energie uit bed.
Koude voeten worden veroorzaakt door een verminderde doorbloeding. Vaak ontstaat die verminderde bloedsomloop door een koude omgeving, maar de oorzaak kan ook ergens anders liggen. Denk aan stress, angst, roken, hormonale veranderingen of aandoeningen als diabetes, schildklieraandoeningen en het syndroom van Raynaud.
Het is geen fabeltje dat je door koude voeten minder goed in slaap valt. Het is bewezen dat kou je alert houdt en warmte ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Als je naar bed gaat, verandert de warmteverdeling in je lichaam. Normaal gesproken daalt de temperatuur binnenin je lichaam en wordt er meer warmte naar je handen en voeten gestuurd. Heb je in bed last van koude voeten, dan heeft je lichaam moeite om de warmte naar je voeten te brengen. De hersenen en organen hebben meer energie voor de warmteverdeling nodig, waardoor je lichaam in ‘wakkere stand’ blijft. Dit zorgt ervoor dat jij ‘s nachts niet in slaapt valt. Heb je juist moeite om in slaap te vallen, omdat het te warm is in je slaapkamer? Lees dan onze 10 tips om beter te slapen bij warm weer.
Vrouwen hebben vaker last van koude voeten in bed dan mannen, en dat heeft een reden. De vetlagen op het vrouwelijk lichaam zijn gelijkmatiger verdeeld. Daarnaast spelen hormonen een rol en hebben vrouwen minder spiermassa en een dunnere huid. Mannen houden daarom beter warmte vast en hebben het daardoor minder snel koud. Mysterie opgelost!
ONZE EMMA BELOFTE